Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 26 do 50 z 86
  1. #26
    Dołączył
    Dec 2004
    Przegląda
    Kraków
    Posty
    385

    Domyślnie

    wreszcie dotarliśmy do upragnionego weta.

    co za uroczy człowiek, mówię wam
    teraz co kolwiek by się z parówą nie działo jestem przynajmniej spokojna, że jest pod fachową opieką.

    dr kujawski od razu osłuchał parówsko, sprawdził porządnie (przez chyba z 5 min) oczka, słuch, oglądnął łapki, "obmacał" psisko
    nie musiałam się martwić, zebym przypadkiem o czymś nie zapomniała, bo przeprowadził naprawdę fachowy wywiad. zlecił stosowne badania i.. wiecie czym mnie najbardziej ujął? po badzniu, patrzę co on robi, a ten odpina parówie smycz i.. hehe po uprzednim wyklepaniu starucha zaczyna go ubierać w jego kubrak no normalnie przekozak

    parów był grzeczniejszy niż zwykle u innych wetów (tzn nie podjął próby sabotażu w postaci włażenia mi na szyję). moja dzielna parówka cudna

    ok, dość zachwytów nad dr. kujawskim i parówą, teraz o zdrowiu parówki.
    no więc dr stwierdził, że to prawdopodobie niedoczynność tarczycy. pobrał krew do badania, w piątek będą wyniki. jeśli jednak diagnoza się nie potwierdzi parówkę czeka tomografia komputerowa, bo jest podejrzenie o tętniaka lub guza mózgu
    tyle na dzisiaj, więcej będę wiedzieć w piątek jak będą wyniki. bądźmy dobrej myśli, tzrymajcie dalej kciuki.

  2. #27
    Dołączył
    Dec 2004
    Przegląda
    Kraków
    Posty
    385

    Domyślnie

    acha, a co do poprzedniego weta..

    pytam się dzisiaj kujawskiego, co tamten wcześniejszy podał parówie. ten zajrzał w książeczkę i się okazało, że parów dostał sterydy i antybiotyk!
    pytam się po co? dr najpierw zaczął szukać jakiegoś sensownego wytłumaczenia, a póżniej mówi "proszę mi wybaczyć, nie będę tego komentował". wcześniej mu powiedziałam, ze tamten chciał profilaktycznie podać olkowi iwermektynę, bez uprzedniego pobrania zeskrbiny. kujawski uśmiechnął się tylko pod nosem, ale generalnie jak jeszcze zobaczył w książeczce metody "leczenia" .. echhh

    no ale grunt, ze parów ma już fachową opiekę, oby tak dalej

  3. #28
    Dołączył
    Mar 2004
    Przegląda
    Warszawa
    Posty
    2,395

    Domyślnie

    arnika Ciesze sie, ze udalo Ci sie wreszcie trafic do "ODPOWIEDNIEGO" i odpowiedzialego weta. Mam nadzieje, ze sprawnie i szybko postawi trafna diagnoze, a choroba ktora ma byc wykryta, okaze sie jak najlzejsza!
    Trzymama mocno kciuki!
    Dobry wet, to juz polowa sukcesu!
    Bedziemy czekac na wyniki badan i Twoja relacje!
    Duzo zdrowka dla parowa

  4. #29
    Dołączył
    Dec 2004
    Przegląda
    Kraków
    Posty
    385

    Domyślnie

    diagnoza - niedoczynność tarczycy, wątroba też nie najlepiej.

    jestem już zmęczona calym tym wariackim dniem, jutro wam napiszę jak było, a dziś zwracam się z prośbą. czy ktoś może podać mi linka do jakiejś stronki (jeśli taka istnieje) gdzie można znaleźć znalizę wyników badań krwi pieska? chodzi mi nie tylko o prawidłowe wskaźniki, ale przede wszystkim o analizę, czyli co oznacza np podwyższony poziom bilirubiny i takie tam.

    z góry dziękuję.

    P.S. wreszcie udało mi się wstawić fotki do podpisu. prawda, że uroczy?
    Arnika, Parów i Rumba

  5. Domyślnie

    Arnika trzymam kciuki za piecha,ale ta diagnoza jest dziwna moim zdaniem.Po pierwsze niedoczynność tarczycy nie daje takich objawów.
    Jakie miała badania? Tylko TSH?I jaki był wynik?

  6. Domyślnie

    I czy przepisał hormony?

  7. #32
    Dołączył
    Mar 2004
    Przegląda
    Warszawa
    Posty
    2,395

    Domyślnie

    arnika: Nie wiem co mam pisac w zwiazku z tym co napisala arnika! Oby diagnoza byla sluszna i psika szybko dochodzil do siebie! Przy podpisie fotki sa urocze

  8. #33
    Dołączył
    Dec 2004
    Przegląda
    Kraków
    Posty
    385

    Domyślnie

    dzięki za zainteresowanie

    nigdzie nie znalazłam interpretacji wyników, więc zaraz pozwolę sobie je tutaj umieścić, może ktoś miły się znajdzie i mi pomoże w ich interpretacji

    tylko muszę coś wszamać, bo przez jakieś cholerne tłumaczenia offów jeszcze dziś nie zdążyłam nic do gęby włożyć
    Arnika, Parów i Rumba

  9. #34
    Dołączył
    Dec 2004
    Przegląda
    Kraków
    Posty
    385

    Domyślnie

    dobra, więc tak:


    TSH (3-cia generacja) <0.004

    T3 78.1

    T4 1.53
    -------------------------------------------------------------------------------------

    ALT 100
    AST 18
    Białko c. 7,0
    Bilirubina 0,5
    AP 129
    Kreatynina 1,2
    Mocznik 27
    --------------------------------------------------------------------------------------

    PLT Flags: MIC
    WBC 7.2
    RBC 8.61
    HGB 19.3
    HCT 53 %
    PLT 240
    MCV 62
    MCH 22.5
    MCHC 36.5
    RDW 13.9%
    MPV 9.1

    DIFF:
    %LYM 13.9
    %MON 3.6
    %GRA 82.5
    #LYM 0.9
    #MON 0.2
    #GRA 6.1

    Są jeszcze wykresy WBC, RBC, PLT, ale tych już niestety nie umiem narysować

    dla mnie to co powyżej to czarna magia, więc liczę, że moze ktoś z was może się wypowiedzieć na ten temat
    Arnika, Parów i Rumba

  10. #35
    Dołączył
    Dec 2004
    Przegląda
    Kraków
    Posty
    385

    Domyślnie

    dostał 2 zastrzyki , niestety poza DEXAFORTem (już drugi raz), ciężko jest mi rozczytać (wiecie, przypadłość lekarzy). moze ELFOXIN, albo coś w tym stylu.

    Kropelki EFA OLIE - codziennie po 10 kropli
    EUTHYROX 25 - raz dziennie, pół godziny przed posilkiem 1\2 tabletki
    KARSIVAN - raz dziennie 1\2 tabletki

    za miesiąc mamy przyjść do kontroli i wtedy się okaże co dalej. wet powiedział, ze to w sumie lekka niewydolność tarczycy i dlatego takie dawki. powiedział też, że z wątrobą coś nie gra, ale stwierdził, że może się to poprawi jak się z howmonami unormuje. powtórzymy badania za miesiąc i wtedy zadecyduje o ewentualnym leczeniu no i o tym, czy robić tomografię.
    Arnika, Parów i Rumba

  11. Domyślnie

    zmieniłam,bo nie mialam racji

  12. Domyślnie

    Niedoczynność tarczycy może być spowodowana przez:


    niektóre choroby tarczycy (wole Hashimoto, podostre zapalenie tarczycy);
    niedobór jodu w pożywieniu;
    stan po chirurgicznym usunięciu dużej części tarczycy;
    stan po leczeniu choroby tarczycy jodem radioaktywnym;
    niedoczynność przysadki mózgowej (hipotyreoza II rzędu);
    niedoczynność podwzgórza (hipotyreoza III rzędu).
    Występuje dziewięciokrotnie częściej u kobiet niż u mężczyzn.

    Objawy

    Niedobór hormonów tarczycy prowadzi do zwolnienia procesów życiowych organizmu. Niektóre objawy hipotyreozy to:


    stałe uczucie zimna;
    chłodna, szorstka skóra;

    obrzęki różnych części ciała;
    zmiany psychiczne: ospałość, senność, apatia, zwolnione myślenie, depresja;

    sztywność i osłabienie mięśni, bóle w stawach;
    zwolnienie tętna;
    zaparcia.
    Jeśli wydzielanie hormonów tarczycy gwałtownie spadnie, może dojść do śpiączki tarczycowej.



    Diagnostyka

    Prawidłowe rozpoznanie można postawić już na podstawie charakterystycznych objawów klinicznych. Wykonuje się także laboratoryjne oznaczenie poziomu hormonów tarczycy i TSH we krwi pacjenta.

    Poziom cholesterolu we krwi jest często podwyższony. W EKG mogą występować zmiany charakterystyczne dla hipotyreozy.

    Inne badania mogą wyjaśnić, jaka choroba doprowadziła do obniżonego wydzielania hormonów tarczycy.

    Leczenie

    Podawanie leków zawierających hormony tarczycy.

    Rokowanie

    Dobre, jeśli choroba jest prawidłowo leczona. Należy zwrócić uwagę na podwyższone ryzyko choroby niedokrwiennej serca.

  13. Domyślnie

    A tu objawy niedoczynności u psa
    http://rodezjan-saba.webpark.pl/pol/...#niedoczynnosc
    i drugi
    http://www.vetserwis.pl/tarczyca_pies.html
    A tu normy hormonów tarczycy
    Tyroksyna (T4) całk. 3.50-11 ľg/dl 51-142 nmol/l
    Tyroksyna (T4) całk. 3.50-11 ľg/dl 51-142 nmol/l
    Trijodotyronina (13) 70-190 mg/dl 1,07-2,91 nmol/l
    TSH < 5 mU/l

  14. Domyślnie

    Chociaż objawy pasują
    I jeśli to faktycznie tarczyca to po hormonach wszystkie objawy szybko miną

  15. #40
    Dołączył
    Dec 2004
    Przegląda
    Kraków
    Posty
    385

    Domyślnie

    dzięki arima, juz wcześniej czytałam o niedoczynności tarczycy, też międzyinnymi na vetserwisie

    moze jesteś w stanie, albo ktokolwiek jest w stanie coś powiedzieć na temat pozostałych wyników badań? z tym niestety nie umiem sobie poradzić
    Arnika, Parów i Rumba

  16. Domyślnie

    Tu są normy i opisy tych skrótów ale u ludzi,ale sądząc po hormonach tarczycy to chyba u psów wyniki są podobne [?]
    http://www.resmedica.pl/zdart10986.html

  17. Domyślnie

    A tu morgologia

    Odczyn Biernackiego (OB) do 12 mm/h
    Krwinki czerwone (RBC) 4.2 - 5.4 mln/mm3
    Krwinki białe (WBC) 4 500 do 10 000/mm3
    Hemoglobina (HB) 12-16 g/100 ml
    MCV 81-99 fl 80-94 fl
    RDW 11,5-14,5%
    Płytki krwi (PLT) 140 000-440 000/mm3
    Według tego jest nieżle

  18. #43
    Dołączył
    Dec 2004
    Przegląda
    Kraków
    Posty
    385

    Domyślnie

    arima - normy u psów są zupełnie inne i ja posiadam, ale dzięki

    mi chodzi o INTERPRETACJĘ tych wyników, bo co mi z tego, ze wiem, ze mój pies ma podwyższone RBC, HGB, MCHC czy inne jak nie mam pojęcia co to oznacza??
    Arnika, Parów i Rumba

  19. #44
    Dołączył
    Dec 2004
    Przegląda
    Kraków
    Posty
    385

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez aga_ostaszewska
    arnika: Nie wiem co mam pisac w zwiazku z tym co napisala arnika! Oby diagnoza byla sluszna i psika szybko dochodzil do siebie! Przy podpisie fotki sa urocze
    dzięki szkoda, ze nie mogę więcej tu wstawić heh
    Arnika, Parów i Rumba

  20. #45
    Dołączył
    Dec 2004
    Przegląda
    Kraków
    Posty
    385

    Domyślnie

    no i już myślałam, że będzie dobrze, a tu od kilku dni znowu się zaczeło

    już co prawda nie z taką częstotliwością, ale znowu zdarza mu się łapać niewidzialnych wrogów, z tym, że teraz wcale go to nie bawi. widzę, że czasem pies chodzi osowiały, zdezorientowany, wystraszony... i ten błagalny wzrok..
    poza tym śpi całymi dniami, budzi się 2 czy 3 razy dziennie, na spacerki mu nie spieszno. nawet mu się zdażyło kilka razy wyjść raz dziennie! na spacerach z kolei zachowuje się normalnie, tzn biega, szczeka, wącha itp, ale po 10 min już stoi pod klatką, do domu i spowrotem do spania. w sumie nigdy nie był jakimś specjalnie aktywnym psem, szczególnie w zimie, ale nie aż tak.

    płakać i się czasem chce jak widzę TEN wzrok...
    Arnika, Parów i Rumba

  21. #46
    Dołączył
    Mar 2004
    Przegląda
    Warszawa
    Posty
    2,395

    Domyślnie

    arnika: Trzymamy kciuki! Nie bylo mnie troszke, ale teraz juz jestem. Goraco trzymam kciuki za Twojego psiaka! Koniecznie dawaj znac!

  22. #47
    Dołączył
    Apr 2004
    Przegląda
    Ziemia Lubuska
    Posty
    211

    Domyślnie

    Moze popros o interpretacje wynikow na http://www.vetcontact.com/pl/index.html To jest stronka gdzie odpisuja weci,moze ktos Ci odp.3mam kciuki za niewidzialnych wrogow - oby znikneli !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  23. #48
    Dołączył
    Dec 2004
    Przegląda
    Kraków
    Posty
    385

    Domyślnie

    dzięki dziewczyny.

    parów ma się trochę lepiej, choć wątpliwa to chyba poprawa w tym przypadku. bierze dziś 22 dzień leki i jeszcze mu się zdarza co jakiś czas idzieć obcych, tyle że już nie tak często. za tydzień idziemy na powtórne badania i zobaczymy. oprócz tego jest dalej wesołym cudnym parówem, tylko czasem łapie goo dziwny niepokój, najczęściej w nocy. ładuje się wtedy do łóżka i cały czas muszę go głaskać

    kupiłam mu wczoraj okropnie kiczowatą, żółtą obrożę w pieski, kości i serduszka (pan w zoologicznym pytał się jak duży jest szczeniek hehe). wygląda uroczo, szczególnie w połączeniu ze swoim sportowym kombinezonem a co, niech chłopak ma coś jeszcze z życia, nie?
    Arnika, Parów i Rumba

  24. #49
    Dołączył
    Dec 2004
    Przegląda
    Kraków
    Posty
    385

    Domyślnie

    parów ma się duuużo lepiej. nie ma jak na razie halunków, jest bardziej radosny i w ogóle jest przecuuuuudny

    w piątek idzie na wycięcie wszystkich paskudztw i usunięcie kamienia. mój biedny mały parów! trzymajcie kciuki.
    Arnika, Parów i Rumba

  25. #50
    Dołączył
    Dec 2004
    Przegląda
    woj.śląskie
    Posty
    64

    Domyślnie

    Oczywiście będziemy trzymać kciuki i łapki za parówa
    Pozdrawiam
    Asia&Diora&Greta
    http://www.kumabonka.prv.pl

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •