+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 39

Temat: BRUTUS[*]uszkodzony kręgosłup-oddany po 4 l.wiernej słuzby do schron, a teraz TM

Unhappy BRUTUS[*]uszkodzony kręgosłup-oddany po 4 l.wiernej słuzby do schron, a teraz TM

Brutus był wzięty z krakowskiego schroniska w 2004 roku, trafił do budy ...
    kilka dni temu powrócił ...

... przywieźli go PONOĆ sąsiedzi właściciela , który PONOĆ wyjechał .. pies od KILKU TYGODNI nie wychodził z budy .. od KILKU TYGODNI wyczołgiwał się żeby się załatwić poza budą .. od KILKU tygodni z USZKODZONYM kręgosłupem siedział w zimnie ...

Brutus jest juz starszym psem , podobno ma 9 lat , choć wygląda na młodszego , tak z 7 lat moze ..

Jak już pisałam Brutus ma uszkodzony kręgosłup i wskutek tego niedowład tylnych łap . Nie wiem na skutek czego to nastąpiło, ale ma szanse na powrót do sprawności, bo wetki "kazały " mu masować te łapy, zresztą on czołgając się stara się nimi przebierać ...

Dodatkowo nie chce się on załatwiać w pokoju szpitalnym .. trzyma dokąd może , a jak tylko się drzwi otworzy to Brutus się wyczołguje żeby choć za drzwiami się załatwić

Wczoraj udało się mi go z karusiap wziąć na spacer , na ręczniku podtrzymując mu tył ...było ciężko, ale odzyskał on choć odrobinę "godności ", choć na chwile zmienił się wyraz jego oczu

oto Brutus ...

pomocy

11 MARCA
    BRUTUSIE[*] ZEGNAJ

Ostatnio edytowane przez agamika ; 11-03-2009 o 17:01
    KOM 889 628 346 *

2. Husse - szwedzka karma dla psa i kota
    Husse Valp Maxi – karma dla szczeniąt i suk ciężarnych Husse Valp Maxi
    Kompletna karma dla szczeniąt i suk ciężarnych dużych ras

Husse Valp Maxi to karma Super Premium, która dostarcza dodatkowe składniki odżywcze, witaminy i minerały potrzebne szczeniętom dużych ras w okresie wzrostu (od 4 tygodnia życia).

Pełna ochrona stawów od urodzenia!
    Ekstrakt z małży nowozelandzkich zawarty w karmie Husse Valp Maxi to bogate źródło glukozaminy i chondroityny, które pobudzają odbudowę chrząstek stawowych i wpływają na sprawne funkcjonowanie stawów.

Mocne kości i zdrowe zęby!
    Odpowiednio dobrana ilość wapnia, fosforu oraz witamin gwarantuje prawidłowy rozwój kości i zębów. Luteina, Beta-karoten oraz kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 sprzyjają rozwojowi mechanizmów obronnych.

Jeżeli masz uwagi związane ze współpracą Dogomanii z Husse zapraszamy do dyskusji:
    http://www.dogomania.pl/threads/197383-Współpraca-Husse-i-Dogomania.pl

Domyślnie

O mamma miaaaaaaaaaa

Ank@2 is on a distinguished road Avatar Ank@2
    Mieszka w
    Kraków (Bieżanów)

Domyślnie

(kojarzy mi się z ONkiem Carym)

Domyślnie

Biedak, nawet nie chcę mysleć, co go czeka jak go dadzą na ogólne boksy.

Domyślnie

O Boziu, nóż się w kieszeni otwiera Taki piękny pies! I jaki dostojny! Żeby tylko dało się jemu pomóc! Trzymam za Brutuska bardzo mocno kciuki! On sobie nie zasłużył na takie życie

Domyślnie

mialam takiego psa, niestety leczenie nie powiodlo sie , w dodatku wdała sie mocznica i niewydolnosc nerek z powodu podawanych leków i psa trzeba bylo pozegnac. Jesli to jest sondyloza, szanse na poprawe sa niewielkie, tzn po chwilowej poprawie po sterydach nastapi pogorszenie. Pisze JESLI, bo nie napisalyscie jaka jest diagnoza. najwazniejsze pytanie- czy bylo robione rtg? Co wykazalo?
    Masaz nog nie pomoze na kregoslup ze zwyrodnieniami. Moze doraznie wspomoc ukrwienie konczyn, ale i tak szybko nastepuje zanik miesni.
    Prosze dowiedzcie sie czy bylo rtg.

Domyślnie

Przecudowny pies!!
    Taki kochany i spokojny.Moglysmy podkladac mu recznik,podnosic,poprawiac...a on zgadzal sie na wszystko...
    Plakac sie chcialo jak bidus czolgal tylnie nozki...radzi sobie jak moze,naprawde dobrze!

Domyślnie

Cytat Napisał Dorothy Zobacz post
    mialam takiego psa, niestety leczenie nie powiodlo sie , w dodatku wdała sie mocznica i niewydolnosc nerek z powodu podawanych leków i psa trzeba bylo pozegnac. Jesli to jest sondyloza, szanse na poprawe sa niewielkie, tzn po chwilowej poprawie po sterydach nastapi pogorszenie. Pisze JESLI, bo nie napisalyscie jaka jest diagnoza. najwazniejsze pytanie- czy bylo robione rtg? Co wykazalo?
    Masaz nog nie pomoze na kregoslup ze zwyrodnieniami. Moze doraznie wspomoc ukrwienie konczyn, ale i tak szybko nastepuje zanik miesni.
    Prosze dowiedzcie sie czy bylo rtg.

no wiec tak,
    1.w niedziele w schronisku b trudno do wetek sie "dobić " bo maja sporo pracy,. zazwyczaj watek staram sie założyć jak już wiadomo cos więcej, ale Brutus jest wyjątkiem ,
    z Pania dr rozmawiałysmy dosłownie minute i raczej pod kątem czy mozemy go wogóle wziąc na spacer

ja przyznaje, ze mogłam przekręcić coś w związku z kręgosłupem tzn na pewno tam jest coś nie tak, ale czy to jest uiszkodzenie mechaniczne, czy stan zapalny czy cokolwiek innego tego w tym momencie JA niewiem

2. RTG w schronisku jest , i jelsli dobrze pamietam miał zrobione

3 . ma schudnąc, ma cwiczyć nogi - to na 100% , jakie leki dostaje , w tym momenecie niewiem
    ja jestem w stanie z 2 3 razy wq tyg byc u niego i go wyprowadzac , masowac wiec raczej w tej kwestii poczatkowo sie dowiadywałam ,jutro, lub pojutrze postaram sie dowiedziec szczegułów
    KOM 889 628 346 *

Domyślnie

podwiniecie tej łapy u niego nie jest trwałe
    po podniesieniu mu tyłu i umożliwieniu poruszaniu się w bardziej naturalny sposób, łapy stawia normalnie, na tyle na ile to możliwe, ale w każdym razie podwinięcie znika

Grzanek podobnie podwijał łapę po b. długim jej nieużywaniu, i po jej masowaniu (właśnie końcówkę tak miał zawiniętą ) wróciła "do normy "
    KOM 889 628 346 *

Domyślnie

dobrze byloby dowiedziec sie szczegolow....juz samo widoczne na zdjeciu charakterystyczne podwjniecie tylnej łapy w tyl swiadczy o porazeniu ukladu nerwowego w dosc znacznym stopniu, czyli swiadczy o problemach w obrebie kregoslupa i rdzenia kregowego oraz wychodzacych z niego nerwow obwodowych, prawdopodobnie na skutek zmian zwyrodnieniowych kręgów, ktorych cofnac sie nie da.... Dlatego pisalam ze masowanie to taka sobie czynnosc zachowawcza, porazenie konczyn powoduje zanikanie miesni i dlatego zaleca sie masowac nagrzewac itd zeby zanikaly jak najmniej.... jakby ktos tam byl lub mogl zadzwonic o te rtg...

Domyślnie

Cytat Napisał agamika Zobacz post
    podwiniecie tej łapy u niego nie jest trwałe
    po podniesieniu mu tyłu i umożliwieniu poruszaniu się w bardziej naturalny sposób, łapy stawia normalnie, na tyle na ile to możliwe, ale w każdym razie podwinięcie znika

"
    jest taki test na stopien porazenia nerwow w nodze- podwija sie psu łape w ten wlasnie sposob do tylu.
    Pies powinien ja od razu podniesc i postawic normalnie a jak stoi w takiej pozycji z lapa zawinieta- to sie jakos tam nazywa- to porazenie jest dosc zaawansowane, i moj wet na ten widok u mojego Filipa zrobil smutna mine w rodzaju- "nie jest dobrze"...
    tak czy siak trzeba by wiedziec na czym sie stoi co mu jest i jakie rokowania. No i dzialac, bo faktycznie jak go dadza na ogolne to koniec...

Domyślnie

widziałam jak aga i karusiap dźwigały biedaka..... serce się krajało

Domyślnie

Bogowie, w schronisku na ogólnych boksach będzie tragedia

Domyślnie

eee no nie wydaje mi się, zeby dali go na boksy ogólne... Harrison też był sam bo nie miał łapy...

Domyślnie

dziś nie dam rady do schroniska pojechać, a z doświadczenia wiem ze lepiej osobiście o takie rzeczy pytać, wiec na mnie musicie zaczekac do jutra

jelsi ktoś by chciał to oczywiście może dzwonić - nie jest to ani podchwytliwe, ani złoliwe, tylko w sensie ze nie trzeba miec niewiadomo jakich wtyków zeby o psa wypytać

wydaje sie mi z karolina, ze dobrze dla niego by było załatwić/zakupić wózek , dzięki czemu mógłby miec dłuzsze sopacery i rehabilitowac łatwiej te łapy, nawet jesli to by miało tylko takie znaczenie jak pisze Dorothy

wstępnie wysłałam zapytanie do Pana ze strony wozekdlapsa - dla Brutusa koszt wyniosłby ok 600 zł wraz zdostawą na miejsce a czas wykonania 7 dni , wózek umozliwi poruszanie samodzielne łapami Brutusowi
    na meila dostałam zdjęcie takiego wózka rehabilitacyjnego - moge przesłac
    KOM 889 628 346 *

Domyślnie

i jeszcze jak "zgubił" by troszkę kg to też lżej by mu było i lepiej by się poruszał
    nie ma nic bardziej spontanicznego i przyjaznego niż mokry, kudłaty, zabłocony pies

Domyślnie

Dokladnie.

A wozek moim zdaniem to bylo by cos pieknego dla niego.600 zl bez tragedii,moze by sie uzbieralo ...jakos

Domyślnie

Cytat Napisał karusiap Zobacz post
    Dokladnie.

A wozek moim zdaniem to bylo by cos pieknego dla niego.600 zl bez tragedii,moze by sie uzbieralo ...jakos
    zgłaszam się do "dokładki" .....
    nie ma nic bardziej spontanicznego i przyjaznego niż mokry, kudłaty, zabłocony pies

Ank@2 is on a distinguished road Avatar Ank@2
    Mieszka w
    Kraków (Bieżanów)

Domyślnie

Cytat Napisał Asior Zobacz post
    eee no nie wydaje mi się, zeby dali go na boksy ogólne... Harrison też był sam bo nie miał łapy...
    Alga też bez łapki i na ogólnych.

Ja się też mogę skromnie dorzucić.
    A może allegro cegiełkowe ...

Domyślnie

ale Alga radzi sobie idealnie... a ten psiak się czołga... inne by go momentalnie chciały wyeliminować....

Domyślnie

Bez lapek psy sobie radza na ogolnych,ale to zupelnie co innego.
    Nikt w takim stanie nie da psa na ogolne...mam nadzieje...
    Super,ze sa chetni
    trzeba sprawe obgadac z wetkami ze schroniska.

Domyślnie

wątpię żeby Brutus poszedł na ogólne,

na pewno nie w takim stanie jak jest teraz

wózek, jutro postaram sie obgadać z wetkami i jeśli zaaprobują ten wózek, to wtedy już ktoś tu mi "krzyczał" na gg ze ma specjalistę od negocjacji, i spróbuje obnizyc cenę

(PS. Alga to niezła rozrabiara z tego co widziałam )

na allegro ponudzimy na pewno i na forum
    KOM 889 628 346 *

Domyślnie

Cytat Napisał agamika Zobacz post
    wątpię żeby Brutus poszedł na ogólne,
    na pewno nie w takim stanie jak jest teraz
    ja też tak myślę, przecież danie go w takim stanie na boksy ogólne to jak wydanie zaocznie wyroku smierci

Domyślnie

Brutusek juz nie potrzebuje wozka...
    Śpij spokojnie kochany,umeczony piesku
    [*]

Naprawde wierzylam, że nam sie uda....ze bedziesz biegał....

Ciesze sie,że mialam okazje Cie poznac,ze bylismy wtedy na spacerze...

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Tagi dla tego tematu

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia