-
Jużaki i jużakopodobne w potrzebie - czekają na dom.
Jużak to pies jednego pana i jednej rodziny, bezwzględnie oddany swojemu właścicielowi do końca swoich dni.
Niestety, zdarza się, że człowiek zawodzi swojego przyjaciela psa i skazuje go na tułaczkę i schroniskowe warunki.
W takiej sytuacji znajduje się coraz więcej jużaków i jeszcze więcej mixów.
Zapraszam wszystkich właścicieli i miłośników jużaków do konwersacji nt. tych pięknych psów, które do tej pory nie miały swojego wątku.
To dobre miejsce na zamieszczanie informacji o jużakach i innych kudłaczach jużakopodobnych w potrzebie.
Zapraszam również właścicieli i przyjaciół jużaków do wklejania zdjęć i informacji o swoich ulubieńcach, niech będą zachętą dla innych.
Banerki do pobrania:
Od Isadory i Mantis
JUŻAKI i mixy DO ADOPCJI
kliknij na imię psa,
dowiesz się więcej
Ostatnio edytowane przez mamanabank ; 13-01-2012 o 10:21
-
01-12-2010 20:11 Wiadomość od sponsora serwisu
Husse Lax&RisHypoalergiczna karma dla psów z wrażliwym układem pokarmowym
Husse Lax&Ris to karma
Super Premium na bazie łososia i ryżu przeznaczona dla psów ze skłonnościami do alergii.
Hypoalergiczny łosoś i ryż!
Bezglutenowa karma Husse Lax&Ris nie zawiera pszenicy, wołowiny ani kurczaka. Przeznaczona jest dla psów cierpiących na problemy żołądkowe i jelitowe o podłożu alergicznym. Polecana również przy występowaniu alergii skórnych.
|
Odpowiednia dla psów o białej sierści
Dzięki niskiej zawartości Beta-karotenu oraz miedzi karma Husse Lax&Ris nie powoduje przebarwień i pozwala utrzymać naturalny kolor włosa psa.
|
-
przed strzyżeniem

Ostatnio edytowane przez mamanabank ; 11-01-2012 o 20:32
-
Proponuję przenieść ten wątek do działu PwP lub chociaż podać tam link do wątku. Tam być może szybciej zostanie wypatrzony.
-
W dziale PwP, tam gdzie są podane strony adopcyjne psów rasowych, jest też link do tej strony:
juzak
Może dobrze byłoby tam też zgłosić, że taka sunia potrzebuje pomocy? Jesli ktoś szuka psa w typie konkretnej rasy przez dogo, to szuka w tym wątku. Im bardziej "rozreklamowany" pies, tym większe szanse na znalezienie domu.
-
Chmurka, nr 2 jest w tej chwili trochę ponad rocznym psem, zaczęła się otwierać na ludzi, na początku bardzo obszczekiwała każdego kto pojawił się przy boksie, a teraz siada przy kratach i czeka na głaskanie. Nie jestesmy w stanie przewidzieć jej zachowania poza boksem, kiedyś na próbę zbliżenia się do niej reagowała strachem, uciekała.
Chmurka na pewno potrzebuje doświadczonego opiekuna, który da jej odpowiednią ilość czasu i pomoże odnaleźć się poza schroniskiem.
To jeszcze młoda psinka, na pewno można nad nią popracować, trzeba jej tylko dać szansę.
Niestety te kilka miesięcy sprawiło, że nie wygląda ostatnio dobrze, potrzebuje zabiegów pielęgnacyjnych.
Aktualne zdjęcia Chmurki poniżej:

-
Banned
Fajnie, ze jest juzakowy watek.
W fundacji Emir kolo Zabiej Woli niedaleko Warszawy sa 3 juzaki : Aurora, Arka i Avia
http://fundacja-emir.org/schronisko/...-zwierzeta.htm
-
Arka wydaje się mieć mieszankę jeszcze jakiejś rasy. Jużak nie mosi tak uszu. Ucho jużaka jest duże, ciężkie i dobrze przylega do głowy...
Dobrze, że zostały ogolone. Tylko jużak ma futro, które potrafi się filcować nawet na króciuteńkim włosie - więc jeśli ktoś może, warto je przeczesywać, bo za chwilę będa miały znów skorupę...
Kciuki za nowe domki!
A co do Chmurki - jeśli reagowała strachem - potrzebuje bardzo doświadczonego właściciela. Suki z zasady są bardziej nieprzewidywalne, pobudliwe niż psy. Jeśli jużak wykazuje takie bojaźliwe zachowania - trzeba za niego stale myśleć... Bo nie wiadomo kiedy zaatakuje ze strachu, a kiedy weźmie nogi za pas i zwieje...
-
jakiej wielkości jest Katia ?
http://fundacja-emir.org/psy/2009/katia052009.htm
A ten psiak to nie owczarek południowoazjatycki, tylko środkowoazjatycki, czyli Azjata (CAO)
http://fundacja-emir.org/psy/2009/wowa052009.htm
Ostatnio edytowane przez Juzaczka ; 16-09-2009 o 11:02
-
-
W lodzkim schronisku jest jeszcze jeden jużak- samiec. W czwartek wstawię go na stronę schroniska i na wątek. Ktoś się nim wcześniej interesował, ale jakoś słuch po nim przepadł.
-

Napisał
mamanabank
b b, jeśli zrobię Chmurce ogłoszenia, na kogo podawać kontakt? Można do Ciebie? A może za wczesnie na ogłoszenia? Jak mysllisz, czy w schronisku dostałabym pozwolenie na doprowadzenie jej szaty do porządku?
Możesz na mnie podawać kontakt, jednak jestem w schronisku tylko dwa razy w tygodniu, wiec nie zawsze jestem na bieżąco. Można też bezpośrednio dzwonić do schroniska.
Jeśli chodzi o pielęgnację Chmurki, to nie jestem pewna czy to się uda, ale może warto spróbować. Podczas inwentaryzacji były duże problemy, żeby ja złapać, nie wiem czy ona "na żywca" pozwoli sobie na to. Może udałoby się to zrobić, jak pójdzie na zabieg sterylizacji, a zabieg może być umówiony dopiero jak ktoś się zdecyduje na adopcję. O tym wszystkim decyduje gabinet w schronisku, w czwartek postaram się czegoś dowiedzieć.
-
Banned
-
Banned

Napisał
Juzaczka
O Katie zaraz sie zapytam, a Azjatowi nadam prawidlowy kierunek geograficzny. Dzieki.
-
Jużaki, szczególnie te płochliwe są dość nieufne w stosunku do obcych. Trzeba czasu, zeby zdobyć ich zaufanie, zeby dały się sobą zajmować. Mysle, ze ogolenie przy sterylce to najlepsze wyjście...
-
Banned
[quote=Juzaczka;12977712]jakiej wielkości jest Katia ?
Katia jest do kolan. Chcesz bardziej dokladne wymiary w centymetrach ?
-
Banned
Chmurke trzeba ogolic jak najszybciej, bo niedlugo zima. A moze zlozyc sie na boks hotelowy przy lepszym schronisku, to doprowadza tam psa do porzadku jak sie troche oswoi. Miesiac w takim boksie hotelowym kosztuje ok 200zl.
-

Napisał
mamanabank
tak tak, wiem, ale sterylka może być dopiero, gdy ktos się nią zainteresuje, a czy zainteresuje się ktoś psem, który tak wygląda? Sama już nie wiem, bo gdyby chciał ją ktoś tylko dla jej urody to też nie byłoby fajnie, musi być człowiek doświadczony w kontaktach z psem tego typu. Sterylizacja jest konieczna. Wiem, ze w Łodzi nie zawsze jest możliwe jej przeprowadzenie, jesli ktoś chce psa już to prawdopodobnie go dostanie, bo jest takie przepełnienie, mam nadzieję, że się mylę...W województwie łódzkim aż się roi od pseudohodowli jużaków, sama byłam w jednej, oczywiście nie po psa, pod pretekstem obejrzenia domku do wynajęcia. Obecnie na allegro też można kupić szczeniaki od tego pana. Rozmawiałam z nim o psach, żal cytowac jego wypowiedzi...
Schronisko od jakiegoś czasu nie wydaje psów nie sterylizowanych i nie kastrowanych, jak ktoś wybiera psa, to umawia się na odbiór po zabiegu.
Jeśli tylko wygląd miałby decydować o wyborze psa, to takiej osobie dziękujemy. Chmurka potrzebuje miłośnika rasy, kogoś kto się zna na tych psach.
Z tego co wiem zaplanowanych zabiegów w najbliższym czasie jest sporo, ale postaram sie dowiedzieć czy można jużaczkę zapisać na jakiś termin.
-
Chmurka po weekendzie jedzie do nowego domu do Warszawy, ma już umówiony zabieg sterylizacji
-
Banned

Napisał
b_b
Chmurka po weekendzie jedzie do nowego domu do Warszawy, ma już umówiony zabieg sterylizacji

Naprawde, to swietnie. Ostrzyzecie ja przy okazji ?
-
właśnie dostałam info od Figafiga, która nawet nie wiedziała o naszym wątku jużaków, jest i pies:
Schronisko dla Zwierząt w Łodzi
jeśli ktos może wkleić zdjęcia i nformacje....
-
-
tak, jest ładny, ma impomujący jużakowy wzrost, może Juzaczka, nam powie, co o nim myśli. Wygląda jak jużak, ale chudy jest jak chart, futra też ma dosyć mało, ale to może być kwestia bylejakiego życia. Leni, dziekuję.
-
Trzeba go wyciągnąć, będzie piękny jak Bella. Nie wygląda na agresora, raczej na spokojnego
-
-
dziękuję Ci kochana kudłaczko Leni
Uprawnienia