+ Odpowiedz na ten temat
Strona 5 z 81 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 6 7 8 15 55 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 125 z 2020

Temat: TARNÓW - 4 psiaki, koń i rodzina. Podaruj radość na Święta!

Domyślnie węgiel

Staram sie zorientować w rodzajach węgla, cenach i transporcie. Najbardziej popularny jets tzw eko groszek, ale nie wiem czy on do wszystkich pieców pasuje.
    Biafro, dowiedz sie prosze ile im trzeba węgla na całą zime i jaki mają piec. I czy wolą wegiel paczkowany czy luzem..

2. Husse - szwedzka karma dla psa i kota
    Husse Lax&Ris – Hypoalergiczna karma dla psów Husse Lax&Ris
    Hypoalergiczna karma dla psów z wrażliwym układem pokarmowym

Husse Lax&Ris to karma Super Premium na bazie łososia i ryżu przeznaczona dla psów ze skłonnościami do alergii.

Hypoalergiczny łosoś i ryż!
    Bezglutenowa karma Husse Lax&Ris nie zawiera pszenicy, wołowiny ani kurczaka. Przeznaczona jest dla psów cierpiących na problemy żołądkowe i jelitowe o podłożu alergicznym. Polecana również przy występowaniu alergii skórnych.

Odpowiednia dla psów o białej sierści
    Dzięki niskiej zawartości Beta-karotenu oraz miedzi karma Husse Lax&Ris nie powoduje przebarwień i pozwala utrzymać naturalny kolor włosa psa.

Jeżeli masz uwagi związane ze współpracą Dogomanii z Husse zapraszamy do dyskusji:
    http://www.dogomania.pl/threads/197383-Współpraca-Husse-i-Dogomania.pl

Domyślnie

Ekogroszek jest do specjalnych piecy centralnego ogrzewania.
    Jesli rodzina ma piec kaflowy to tylko wegiel normalny, np. sredni orzech. Jesli maja centralne ale piec zwykly to mozna kupic pół węgla a pół koksu.

W moich rejonach, dolnoslaskie, tona węgla sredniej klasy kosztuje ok. 650zl.

Domyślnie

dzięki za wyjaśnienie. Tak mi ten groszek nie pasował jakoś.. Musimy wiedzieć jaki oni mają piec.

A z dobrych wieści: pewna anonimowa ciotka zadeklarowała 150 dolarów na węgiel dla rodziny. Czyli na 1 tonę mniej więcej mamy. Tylko nie wiem ile tych ton na całą zime potrzeba...

Domyślnie

Nie wiem jak duzy maja dom, mieszkanie. Wspieraja sie drewnem, ale mysle, ze min. to dwie tony - najwyzej zostanie na nast. rok. Swoja droga mysle, ze opieka spoleczna powinna kupic rodzinie opał

Przeszukam dom, moze uda sie zrobic bazarek - zawsze pare groszy sie przyda...

Domyślnie

Staram się tam dodzwonić od rana ale nie ma zasięgu
    Węgiel na pewno luzem, ten w workach jest dużo droższy

Domyślnie

Cytat Napisał Biafra Zobacz post
    Staram się tam dodzwonić od rana ale nie ma zasięgu
    Węgiel na pewno luzem, ten w workach jest dużo droższy

Ok, tylko ile i jaki rodzaj? I może znają gdzies blisko firmę handuljącą weglem? Jak kupimy blisko, to mniej za transport policzą.

Domyślnie

Dokladnie, ten w workach pakowany to ekogrszek, nie ma sensu go kupowac.
    Biafra, moze zapytaj Pani, jak bedziecie rozmawiac, jakim weglem moga palic.

Nie wiem jak u was pogoda, u nas na szczescie jeszcze cieplo.

Domyślnie

Cytat Napisał sonikowa Zobacz post
    Ok, tylko ile i jaki rodzaj? I może znają gdzies blisko firmę handuljącą weglem? Jak kupimy blisko, to mniej za transport policzą.
    W każdej wsi jest jakis GS gdzie sprzedają węgiel.
    Coś się zorganizuje.

Domyślnie

Chyba muszę posprzątać garaż, żeby gdzieś te paczki upychać
    Dziękuję Wam bardzo za odzew

Asior, będziesz to wszystko liczyć i spisywać
    tia... pewno

Majqa prosiła, żeby jej paczek nie rozpakowywać, bo tam będzie sporo kruchych rzeczy, i trochę tłukących, a jest to tak popakowane, żeby się nie potłukło....
    Tam prawie w ogóle nie ma zasięgu
    oo nie prawda.... w jednym miejscu jest.... musiałam niezłe wygibasy robić, żeby złapać zasięg
    Asiu, trzeba w pierwszym poście dopisać gumowce i grube skarpety.
    Oni mają na działce strumyk, który się rozlewa
    Wszędzie jest błoto i podmokła ziemia
    Wpadłyśmy z Aśką obie po kolana
    oj tak.. cały teren jest istnym bajorem... Tam w zasadzie jest tylko wąska ścieżka po której można iść.. jak w nocy z niej zeszłam wpadłam do pół łydki
    Cytat Napisał Grosziwo Zobacz post
    I nie zapomnijmy kochane ciotki o ich zwierzakach. Wykarmienie takiej gromadki (cztery psy, kotek i konik) to niemały wydatek, a sądząc po tym co tu zostało napisane podejrzewam, że dzieci i ich mama same zjedzą mniej byleby z czworonożnymi przyjaciólmi się podzielić.
    oj tak.. cztery psiaki na pewno masę żarełka wymagaja
    Koniowi jakieś witaminy by się przydały.. no i i wpadłam ostatnio na to,ze może by jakieś witaminy dla dzieci też uzbierać...
    Podsumujmy:

- pomoc doraźna (ciuchy, kosmetyki, srodki czystości, żywność trwała)

-lista marzeń ( super prezenty na święta)

- pomoc dla zwierząt (karma, leki)

- węgiel ?? Tona kosztuje 550 zł a dzięki temu chlopiec nie musiałby po chrust chodzić i cieplej by im było. Może damy radę nazbierać?

Biafro, czekamy na wieści i sygnał.
    zaraz wrzucę do pierwszego posta,.. a bardziej szczegółowe rozpiski dopiero jak wrócę do domu!!!!
    Cytat Napisał Rudzia-Bianca Zobacz post
    Super ze jest taki wielki odzew ale ja jeszcze raz apeluję do Asior żeby wpisywała w pierwszym wątku deklaracje, kto i czego ile może . Zobaczycie zaraz zrobi się nam tasiemiec i nikt nie będzie miał czasu przekopywac go na bieżąco . A tak będzie jasne .
    wpisze ale dopiero wieczorem, bo teraz w pracy to za duże zamieszanie...
    Cytat Napisał Rudzia-Bianca Zobacz post
    A i jeszcze - czy zwierzęta jedzą suchą karmę ? Bo jak nie są nauczone to żebysmy nie nakupili niewiadomo ile i sie zmarnuje jak są nauczone na domowym .
    ja myślę,ze wiejskie psy to wszystko zjedzą.. to nie są wypieszczone pieseczki, które grymaszą na wszystko...
    dzięki! mamy już 150 zl na węgiell!! Żeby chłopczyk nie musiał chodzić po chrust do lasu...
    Tona kosztuje 550 zl.

Mamy: nescca - 50 zł
    sonikowa 50 zl
    grosziwo 50 zł
    BOŻE..jesteście cudowne!!!!!!

Domyślnie

Cały czas nie ma zasięgu
    Zawsze po kilku minutach przychodził mi sms, że abonent jest już osiągalny jak telefon łapał zasięg...a teraz cisza.

Boję się czy nie mają zablokowanego tego telefonu

Domyślnie

Melduje sie na watku.

Do Tarnowa mam 35 km, nie ma problemu z dojazdem i podwiezieniem pomocy materialnej. Mam sporo znajomych z roznych firm w Tarnowie, postaram sie zalatwic co sie tylko da.

Biafra tak napisalas o tej Rodzinie i ich koniku, ze trudno mi sie teraz pozbierac, jaka ja glupia jestem, ze w pracy przeczytalam, teraz sie musze po kątach chowac. Niesamowita, niezwykla Rodzina.

Domyślnie

Cały czas nie ma zasięgu
    Zawsze po kilku minutach przychodził mi sms, że abonent jest już osiągalny jak telefon łapał zasięg...a teraz cisza.

Boję się czy nie mają zablokowanego tego telefonu
    Może zadzwonisz do operatora i zapytasz? Jaka to sieć?

agusiazet is on a distinguished road Avatar agusiazet
    Mieszka w
    Mielec (podkarpackie)

Domyślnie

Też chcę pomóc, mam córki, więc i sporo ciuchów po nich. Masę plecaków i toreb, których one już nie używają. Mogę też kupić długoterminową żywność. Jeśli chodzi o transport mogę podłączyć się do Ulki18, bo w miarę blisko do niej mam! Ale wszystko dopiero po 16 grudnia jak będę w Polsce!

Domyślnie

Jezu!!!!! popłakałam się. Najpierw post Asior z tą ciepłą wodą do picia dla konia, potem Biafra i cukier na porcelanowym talerzu

Żeby nie przedłużać - kiedyś wysyłałam paczki pomocowe. Nie dość, że jak włożyłam to co kupiłam i potem nie mogłam dodźwigać tego na pocztę, to zapłaciłam za przesyłkę tyle, że ludzie mieliby na parę dni na jedzenie.

Ta kobieta musi mieć do perfekcji opanowaną sztukę rozsądnego wydawania pieniędzy skoro utrzymuje 5-osobową rodzinę za 500 zł miesięcznie ().

Zamiast paczki chciałabym wysłać dla Rodziny trochę pieniędzy. Pani kupiłaby to czego im najbardziej w danej chwili potrzeba.

Biafra, Asior czy akceptujecie moją propozycję????? Jeśli tak to podeślijcie mi nr. konta i dane do przelewu, wysyłam od razu. A Was prosiłabym o przekazanie pieniędzy dla Pani od nieznajomej.

Aha no i oczywiście proszę dopiszcie mnie do składki na węgiel, też 50 zł.
    Oni muszą mieć opał na całą zimę. Uzbieramy.
    " Pies to jedyna istota na świecie, która kocha cię bardziej niż samego siebie, bez powodu, mimo wszystko i na zawsze."

Domyślnie

Pomysł z pieniążkami jest mega trafiony, bo istotnie koszty wysyłki będą duże (wolę nie myśleć o swoich paczkach; dziewczyny, spox, można je rozpakować, jedyna sprawa, delikatnie, bo najcenniejsze są tam dobrej klasy świetlówki ).
    Ponadto, popytajcie Kochani, gdzie i do czego macie Wy lub Wasi znajomi dojścia. Może ktoś pracuje w jakichś hurtowniach (spożywka, gospodarstwo domowe, chemia, kosmetyki, papiernictwo etc.). Na tym też da się coś ugrać, bo odpadnie narzut, który pójdzie wtedy w ilość.

Domyślnie

Zastanawiam się czy Oni nie używają również kuchni węglowej.... myślę ,że tak,więc węgiel jest potrzebny również do gotowania i podgrzewania wody...co znaczy,że używany jest przez caly rok. Na wsiach często używa się jeszcze takich kuchni.... A wogóle to..... zastanawiam się jak nasza Rodzina poradziła sobie z pochówkiem klaczki. Niejednokrotnie uczestniczylam w takim obrządku i wiem ,że to nie jest prosta sprawa. Myślę ,że nie zostala zutylizowana ,bo to niemaly koszt. Może to wieś nie jest tak do końca podla.....może pomogli tej kobiecie. Dowiedzcie się czy z tą sprawą również nie zostali sami. A tak na marginesie.....całe życie zajmuje sie konmi...i wiem że na wsiach...konie pracujące ....nie mają tyle szczescia aby móc umrzeć naturalną śmiercia....w dodatku otoczone kochającymi ludżmi. Uważam ,że to iż tam Trafiłyści nie było przypadkiem. Ktoś chciał abyśmy dowiedziały sie o całej sprawie i pomogły tym Ldziom. A więc bądźmy

KrystynoS
    Ostatnio edytowane przez nescca ; 16-11-2009 o 13:31

Domyślnie

Cytat Napisał KrystynaS Zobacz post
    Aha no i oczywiście proszę dopiszcie mnie do składki na węgiel, też 50 zł.
    Oni muszą mieć opał na całą zimę. Uzbieramy.

To ja od węgla córka górnika zanotuję:

nescca 50 zł
    grosziwo 50 zł
    sonikowa 50 zl
    anonim 150 USD
    KrystynaS 50 zl

Wielkie Dzięki!!!

Domyślnie

A co z psami? Czy mieszkają w domu?
    Może dla nich jakieś porządne budy są potrzebne ??? warto o tym pomyśleć

Dziewczyny, a może jakaś pomoc długoterminowa prowadzona przez jakąś opiekę społeczną. Nie mówię, że to wszystko co jest tutaj zbierane i deklarowane jest złe (JEST WSPANIAŁE ), ale nie może być tak, że prywatni ludzie pomagają, a "państwo" ma gdzieś takich żyjących w biedzie obywateli.
    Może jakiś doradca od pomocy społecznej się znajdzie i podpowie coś tej pani...co robić, gdzie iść po pomoc...a może nawet sam z nią pójdzie
    Czasem ludzie nie mają siły, albo się wstydzą powiedzieć, że ciężko im finansowo...poradą też trzeba pomóc.

My dalej zbierajmy te paczki, ale pomoc społeczna też musi się tym zainteresować.

Ciekawa jestem jakie marzenia materialne mają dzieciaki, o jakim prezencie świątecznym myślą...przecież dogomaniacy mogą sprawić, żeby co niektóre marzenia się spełniły

Domyślnie

Bardzo poruszyla mnie historia rodziny. Chcialabym ich wspomoc w miare swoich mozliwosci. Dokladam zatem 50 zl na wegiel i dodatkowo zrobie zakupy swiateczne dla dzieciaczkow.

Domyślnie węgiel i prezenty

Ciotki, to ja zajmę się już koordynacją kwestii wegla oraz prezentow świątecznych , żeby żadna oferta nie zginęła.

Deklaracje na węgiel:

nescca 50 zł
    grosziwo 50 zł
    sonikowa 50 zl
    anonim 150 USD
    KrystynaS 50 zl
    DaSilva 50 zł

suma: 250 zl, 150 USD

Chetni na św, Mikołaja czyli prezenty dla dzieci na święta:

sonikowa
    DaSilva
    Monday

Domyślnie

Właśnie dotarlam, dziewczyne ja jestem z Mielca, w Tarnowie jestem zwykle z raz w tygodniu, mam dużo rzeczy, ciepłych golfów po mnie, i tak nie ma sensu żebym je trzymała, bo schudnę Są w bardzo dobrym stanie, akurat na takie dziweczynki, mogę dać dwa kompety pościeli niezniszczone, kurtkę i dużo innych ciuchów.
    Przkochana rodzina, a tak bida piszczy, biednym i dobrym zawsze w oczy Tylko jak uważacie, nie ma sensu wysyłać ode mnie i płacić bo ja to sama mogę przy okazji podrzucić, powiem najwyżej że to od Was dostałam polecenie jeśli Pani może sie poczuć urażona
    Jak uważacie, poproszę o adres na pw, jeśli nie to moge rzeczy u siebie trzymac i Agusia jakies tez oferowała to zawieźć razem kiedyś
    Zapisuję sobie
    Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

Domyślnie

węgiel w okolicach Tarnowa jest srednio od 550 zl (tona) najtanszy, 650 za tone przyzwoitego >orzecha< do palenia w tradycyjnym piecu (kuchni weglowej) - niedawno kupowalam (w tych stronach).
    telefon - moze nie dzialac, bo tam czesto tak jest - zalezy od pogody; wystarczy ze jest wiatr, albo cos i nie dziala nie ma zasiegu bardzo czesto (komorki), a w przypadku stacjonarnych czesto przeszkoda jest brak pradu.
    akcja zacna, ale ludzie, blagam, zrobcie to maksymalnie dyskretnie!!!

Domyślnie

Właśnie zalatwilam jakies produkty z Oriflame. Przydalyby sie mysle jakies szkolne przybory. Może piórniki ,kredki zeszyty. Mam nowy plecak. Też go podaruje. A tak na marginesie....pomoc spoleczna daje na rok 1 tone wegla. A wydebic cos od nich to....Ech...szkoda gadac. A ile upokorzen czasem trzeba przezyc. Często spotykam takie rodziny na swej drodze.....najczesciej podczas interwencji. Opowiadaja jak wyglada pomoc ze strony opieki spolecznej. Ech,,,zycie.
    Ostatnio edytowane przez nescca ; 16-11-2009 o 16:17

Domyślnie

Dokładnie, dyskretnie...nie mogą się nagle pod dom tych ludzi zjeżdżać samochody i wypakowywać wory z "darami".
    Ludzie wsiach potrafią być zawistni !!!!! A to nie ułatwi życia tej rodzinie.

Domyślnie

nessca...wiem że dostać coś od pomocy społecznej to cud....
    Ale "państwo" o swoich obywateli też musi zadbać.
    Może jest tu jakiś spec od takich pomocy, trzeba pomóc tym ludziom długofalowo. My nie będziemy pomagać przez 10 lat, dotąd aż dzieci będą same mogły zarabiać. A pewnie każda informacja, albo lepiej poczynione kroki pomocy takiej ogólnej - państwowej będą na wagę złota.
    Ciekawe, czy w tej szkole do której chodzą dzieci jest stołówka i czy dzieci mają darmowe obiady ??? Bo z tego co się orientuję to powinny mieć.

Ponawiam pytanie o budy dla psów. Skoro tam błoto wszędzie, to budy mogą być w kiepskim stanie.

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 5 z 81 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 6 7 8 15 55 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia