+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 28 1 2 3 4 11 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 698

Temat: StarONek AMOS ma swoje miejsce na świecie * * * Zbieramy na karmę dla głodomora * * *

Arrow StarONek AMOS ma swoje miejsce na świecie * * * Zbieramy na karmę dla głodomora * * *

Były sobie w schronisku trzy stare owczarki...
    Uzik odszedł trzy dni po zabraniu do domu
    Zanim go zabraliśmy, w geriatrium spotkałam innego ONka - tydzień później już go nie było [']
    To prawdopodobnie był Fred, pies pod opieką innych wolontariuszek.
    Został jeszcze Amos, co dla niego szykuje los?

Amos ma dom (nie wdając się w zawikłaną i zawirowaną historię ), tylko potrzeba wspomagać Państwa w kosztach utrzymania drania, szczególnie, że pieseczek je niemało.

Deklaracje:
    40 zł/m-c - Cantadorra
    20 zł/m-c - kakaicezar
    5 zł/m-c - Ellig (zapłacone z góry za rok)

100 zł jednorazowo - Malibo57

rozliczenia w drugim poście

[/SIZE]************************

* * *

Amos niestety tez się sypie. Najpierw apatia, potem problemy z łapami. Psychicznie na spacerach nie było jeszcze źle, chciał wychodzić. leczenie poprawiło stan łap, prawie nie kuleje, ale psychicznie ma się coraz gorzej

* * *

12-letni Amos

Maryla Rodowicz śpiewała w swojej piosence:
    "Są dwa światy i jedno słońce,
    które u nas słabiej coś grzeje [...]"

Są dwa światy: psów rasowych (i nie tylko), pańskich, wymarzonych, wyczekiwanych niemal latami, kochanych, zadbanych, szczęśliwych.
    I jest drugi świat, świat zwierząt bezdomnych. Codzienna wegetacja, walka o przeżycie kolejnego dnia, tygodnia, miesiąca. Psy w schronisku maja lepiej od błąkających się, bo mają schronienie przed zimnem, miskę, choć odrobinę opieki, nie grozi im śmierć pod kołami samochodu. Jednocześnie mają gorzej, żyją w więzieniu, w ciasnych boksach, nieraz przepełnionych. Nawet przy dobrej woli pracowników nie zawsze udaje się uniknąć pogryzień, czasem zagryzień...
    Psy bezdomne mają jedno: nadzieję.
    Gdy ona odchodzi, nie zostaje już nic.

Amos długo musiał należeć do tego pierwszego świata. Piękny rasowy owczarek niemiecki - nie przeżyłby ponad dziesięciu lat, gdyby nie miał swojego człowieka i domu. Niestety, po zakończeniu służby człowiekowi zamiast godziwej emerytury otrzymał wilczy bilet. Pies stary, niepotrzebny, po co takiego trzymać? Łatwiej wyrzucić, przecież się już zużył. Amos musiał się przez jakiś czas błąkać, do schroniska trafił słaby, wychudzony, z ranami na skórze. Nie stracił jednak hartu ducha i woli życia. Nadal jest psem aktywnym, gotowym do pracy, do działania. Nadal może być stróżem albo po prostu towarzyszem. Amos jest psem dobrze ułożonym, pięknie chodzi na smyczy - niemal przy nodze. Nadal lubi się bawić (np. znalezionym pudełkiem). Nadal może dawać radość swojemu człowiekowi.

Amos niestety też jest staruszkiem i zaczyna się "sypać". Ostatnio pojawiły sie wyraźne problemy ze stawami, pies mocno kuleje na jedną przednią łapę

Amos w chwili trafienia do schroniska:

Po jakimś czasie:

I po kolejnym miesiącu - o niebo lepiej:

Uszy!

Ostatnio edytowane przez APSA ; 02-08-2011 o 09:50

2. Husse - szwedzka karma dla psa i kota
    Husse Laxolja – olej z łososia dla psów Chcesz poprawić stan skóry i sierści swojego psa?
    Wypróbuj Husse Laxolja - 100% naturalny olej ze świeżego łososia norweskiego

Husse Laxolja to bogate źródło dobroczynnych kwasów tłuszczowych Omega-3, które zapobiegają stanom zapalnym skóry, a także zapewniają zdrową i lśniącą sierść.

Produkt 100% naturalny
    Husse Laxolja to 100% czysty olej z łososia. Produkt nie zawiera żadnych dodatków chemicznych, sztucznych barwników ani konserwantów.

Unikalny proces produkcji
    Olej Husse Laxolja produkowany jest wyłącznie ze świeżych ryb. Aby zapewnić najwyższą jakość, produkt powstaje w ciągu godziny od dostarczenia łososi do fabryki.

Jeżeli masz uwagi związane ze współpracą Dogomanii z Husse zapraszamy do dyskusji:
    http://www.dogomania.pl/threads/197383-Współpraca-Husse-i-Dogomania.pl

Rozliczenie z dogo:

Wpłaty z dogo (do końca maja 2010):
    100 zł - malibo57
    25 zł - Iwna5702
    60 zł - Ellig
    50 zł - Ewa (?)
    30 zł - kakaicezar
    100 zł - lulka
    100 zł - LuGosiak
    40 zł - cantadora
    40 zł - Israel

czerwiec:
    20 zł - kakaicezar
    20 zł - Israel

lipiec:
    20 zł - Israel
    17 zł - resztka z wpłat na Bubę [']
    50 zł - anett
    80 zł - Cantadorra (za VI i VII)
    50 zł - kakaicezar (za VI i VII + 10)
    35 zł - zwrot różnicy za karmę

sierpień:
    20 zł - Israel
    40 zł - Cantadorra
    30 zł - Anett

wrzesień:
    20 zł - Israel
    40 zł - cantadorra
    40 zł - kakaicezar

październik, listopad::
    20 zł - Israel
    20 zł - Israel
    40 zł - cantadorra

grudzień:
    20 zł - Israel
    60 zł - kakaicezar
    80 zł - cantadorra (X i XII)

E (IX-XII)=340zł

styczeń 2011:
    20 zł - Israel
    60 zł - kakaicezar
    80 zł - za 2 m-ce Ewa B.

luty -marzec 2011:
    20 zł - Israel luty
    20 zł - Israel marzec
    80 zł - Cantadorra 2m-ce
    60 zł - kakaicezar za 3 m-ce

kwiecień-maj-czerwiec 2011:
    20 zł - Israel
    20 zł - Israel
    20 zł - Israel
    80 zł - Cantadorra

lipiec-sierpień-wrzesień 2011
    20 zł - Israel
    10,05 zł - APSA
    20 zł - Israel
    20 zł - Israel
    80 zł - Cantadorra 2 m-ce

październik - list.-grudzień 2011:
    20 zł - Israel październik
    20 zł - Israel listopad
    20 zł - Israel grudzień
    120 zł - Cantadorra
    70 zł - Kakaicezar

styczeń-luty 2012:
    20 zł - Israel
    20 zł - Israel

Wydatki:
    208 zł - karma rc mobility /27 maja/
    90 zł - legowisko (73 zł za materac + 17 zł przesyłka)
    208 zł - karma rc mobility /14 czerwca/
    245 - karma rc mobility /23 lipca/
    169 - karma hill's senior l&r /23 sierpnia/
    karma - zapłaciła Anett * /wrzesień/
    karma - zafundował ktoś inny /październik/
    50 zł - karma, zwrot dla Anett * /listopad/
    100 zł - karma, zwrot dla Anett * /grudzień I/
    169 zł - karma, zwrot dla Anett * /grudzień II/
    158 - karma /luty 2011/
    148 - karma /marzec 2011/
    151,05 - karma /lipiec 2011/
    140 zł - karma /wrzesień 2011/
    100 zł - leczenie-część I /03.12.'11/
    190 zł - leczenie-część II /14.12.'11/
    E = 2126,05 zł

Stan konta Amosa /u rozliczającej z dogo/ na 9 lutego: + 40 zł
    Ale został dług!

AMOS MA DŁUG W OTOZIE:

Leczenie z początku grudnia 2011: 390zł + karma 130zł
    Na koncie OTOZu jest ok. 130zl po Donie

Na to poszedł przelew 100 zł z 3 grudnia i 190 zł z 14 grudnia.
    Zostało do zapłaty 100 zł !!!

Ostatnio edytowane przez APSA ; 09-02-2012 o 20:23

Domyślnie

Uzik nie żyje [']
    Odszedł trzy dni po zabraniu ze schroniska

* * *

Uzik poszedł do adopcji i po kilku dniach wrócił z powrotem do schroniska:
    Pani adoptowała Uzika, bo chciała starego owczarka. Po kilku dniach go oddała, bo ma problemy typowe dla starego owczarka. Była uprzedzona o wszystkich problemach, oferowaliśmy pomoc w umawianiu do lekarzy, w transporcie. Przez telefon zalewała się łzami, jaki on biedny, bo ledwo chodzi, bo miał atak padaczki, bo weterynarz wspomniał o eutanazji... Jej mąż zapewniał, że wszystko w porządku, że zabiorą go do lekarza, przebadają, będą leczyć... i tego samego dnia przywiózł go do schroniska.

Uzik wyrzucony po kilku dniach w domu załamał się psychicznie. Wstaje, daje radę chodzić, tylko ubyło mu chęci życia
    * * *

Tak było:
    Uzik lub Guzik to piękny dostojny owczarek niemiecki. Duży jak na swoją rasę i - niestety - już nie pierwszej młodości. Uzik jest seniorem, trzyma się dziarsko, ale tylne łapki trochę już osłabły. W boksie towarzyszy mu duża sunia i średni piesek-dziadziuś - dogadują się, ale od miski ich odgania. W stosunku do ludzi to niesamowity pieszczoch i przylepa, ale obcych przechodzących przy jego wybiegu groźnie oszczekuje. Uzik może dać jeszcze z siebie wiele - o ile dostanie na to szansę.

Uzik na początku zeszłego roku trafił do schroniska. Poprzedni właściciel już nie potrzebował starzejącego się osa. Ma ogrzewany boks z wybiegiem, dwa miłe psy jako towarzyszy, opiekę lekarską, sympatię opiekunek... Jak na warunki schroniskowe nawet nie tak źle. Ale nie można pozwolić, żeby taki cudowny pies się tam zmarnował.
    Takiego Uzika poznałam latem:
    . . . .

Tak było jesienią:
    . . . . . . .

Życie codzienne...

A tak było odkąd Uzik wrócił z adopcji

. .

Rozliczenie Uzika:

Deklaracje stałe:
    israel 20zł
    al-ka 30zł
    mysza1 50zł
    anett 30zł
    kakaicezar 20zł
    malibo57 50zł
    rencia42 40 zł

Wpłaty:
    20 zł - israel
    50 zł - al-ka
    20 zł - Katarzyna P.
    30 zł - anett
    20 zł - kakaicezar
    200 zł - Alekssandra
    50 zł - mysza 1
    20 zł - Israel
    50 zł - Malibo57

E = 460 zł

Wydatki:
    103 zł - weterynarz (3zł od Dady)
    300 zł - zostawienie zwłok...

E = 400 zł

E = 60 zł - zostanie przekazane na następcę Uzika

* * *

ONek Fred, który odszedł w schronisku:

Ostatnio edytowane przez APSA ; 11-05-2010 o 16:26

Dada M is on a distinguished road Avatar Dada M
    Mieszka w
    Zalesie Dolne / Warszawa

Domyślnie

Najpiękniejszy senior z Palucha doczekał się wątku

Wychodzisz z nim na spacery regularnie ?

Domyślnie

Onków/onkowatych w geriatrium jest strasznie dużo a że Apsa ma rękę do znajdywania wspaniałych domów to i Uzikowi się uda!!!
    (...)"A kiedy się pożegnać trzeba
    I psu czas iść do psiego nieba
    To niedaleko pies wyrusza
    Przecież przy tobie jest psie niebo
    Z tobą zostaje jego dusza... Kropka 23.12.2011.

Mieszka w
    Zalesie Dolne / Warszawa

Domyślnie

Cytat Napisał APSA Zobacz post
    Tak, raz na rok
    Do tej pory byłam raz - w zeszłą środę.
    Hańba Ci !

Aby naprawić swój błąd, musisz mu teraz znaleźć dom

Mogę go wziąć na spacer w sobotę - będzie clo, więc zajmie się boksem Paskuda, a ja w tym czasie zabiorę Uzika.

Chciałabym też wziąć na spacer tego psa, który jest od 11 lat na Paluchu - sądziłam, że już takich weteranów nie ma.
    Zrobię mu dodatkowe zdjęcia i też będzie miał wątek na dogo. Może będzie miał takie szczęście jak Gandalf.

Domyślnie

Ta fotka, na której Uzik jest w boksie jest strasznie przygnębiająca. Biedny staruszek ma tak cholernie smutny wzrok, że aż za gardło człowieka ściska

Domyślnie

Apsa, może się uda razem pójść na geriatrię, tez bym się z chęcią tam rozejrzała.

Domyślnie

Się wybieram. PLANowałam dłuuugi spacer w Kabatach z czwórką, ale Morcio kuleje, więc bez sensu :/

Domyślnie

Uzik niechcący załapał się wczoraj na spacer ze mną. Cudny pies.

Domyślnie

Dopiero weszłam po długiej przerwie na dogo. APSA dzięki za podesłanie wątku (wiedziałam, że nie muszę Cię prosić o założenie wątku Uzikowi)) Piękny psiak.
    APSA możesz wrzucić jakiś link do ogłoszenia? Przejrzę jakie ma i porobię mu kilka i chętnie wyróżnię allegro.

Domyślnie

O mateńko jaki bidul. A ile takich jak on umiera po schroniskach..

Mieszka w
    Zalesie Dolne / Warszawa

Domyślnie

Dobra passa adopcyjna staruszków trwa - oby Uzik także się załapał.

Ostatnio Danusia wydała do adopcji starszego owczarka niemieckiego, był w lepszym stanie niż Uzik, ale miał już ok. 10-11 lat.

Domyślnie

Każdy kolejny to większa bieda.....(
    APSA podaj mi proszę kwotę i konto na wyróżnienie allegro Uzika (dodatkowo teraz do pełnego wyróżnienia i na następną edycję); i jeżeli możesz wystawić temu biedakowi to też chętnie wyróżnię

Domyślnie

Apsa, on leczony nie jest Był na geriatrii lub szpitalu, leczenie zakończone i poszedł na pawilon. Trzeba dopytać jakby było z adopcją

Domyślnie

Pawilon czyli ma wewnętrzny boks?

Domyślnie

Nie jest?
    tak zrozumiałam, trzeba będzie o niego dopytać

Domyślnie

staruszka ONeczka, nie tak piękna jak Uzik, nie tak zdrowa jak Uzik, spójrzcie na nią, też mieszka w geriatrii:
    http://www.dogomania.pl/threads/174767-Lady-in-Red

Domyślnie

Trochę mnie grypsko rozłożyło ale już jestem
    APSA czy mogłabyś jakiś tekst Uzikowi przygotować? porobię mu ogłoszenia; a na użytek medialnej reklamy chłopaka to bym go przechrzciła na Amosa
    (ostatnio dopiero skojarzyłam, że "moje" ONki, którym już się udało to Amis, Amar, Amik to może Amos skorzysta z prawa serii)

Domyślnie

Ostatnio jestem trochę bez czasu i sił...
    znam to dobrze, niestety
    A tekst Amela jest świetny (Amel faktycznie też by się załapał - prawie ONek i przynajmniej emocjonalnie to był mój)
    Czekam w takim razie na tekst.

Domyślnie

Super, w weekend mogę posiedzieć nad ogłoszeniami.
    APSA znowu masz zapchaną skrzynkę

Domyślnie

I co słychać u Uzika i tego drugiego biedaka...

Domyślnie

U Uzika bez zmian, u tego drugiego nawet nie byłam
    Tekst - proszę o uwagi, przerabiałam na szybko

Senior Uzik - owczarek niemiecki
    porzucony na stare lata

Czym jest psie życie?
    Radosne dzieciństwo, gdy wszyscy zachwycają się nieporadną kluseczką, zabawiają, dopieszczają.
    Dorosłość pełna oddania dla właściciela, wykonywanie wszystkich powierzonych zadań, miłość do rodziny i pilnowanie jej domu.
    Starość, kiedy pies zasłużył na godną emeryturę, na miejsce w ludzkim sercu i w domu... ale nie każdy pies może na to liczyć. Stary pies przestaje być użyteczny, zaczyna być zbędnym balastem. Nadal trzeba go karmić, a pożytku z niego coraz mniej. Najprościej go wyrzucić jak narzędzie, które się już popsuło.

Tak w przybliżeniu jest historia Uzika. Trafił do schroniska 2009 roku, w prima aprilis - taki gorzki żart zgotował mu los. Do schroniska został przywieziony starszy pies, piękny duży owczarek niemiecki. Nie był zaniedbany, do tej pory musiał żyć w nienajgorszych warunkach. Ale ktoś widocznie postanowił, że nie ma już u niego miejsca dla tego psa. Szczególnie, że Uzik zaczął mieć problemy typowe dla starszych owczarków - tylne łapki osłabły i nie chcą już tak chętnie nosić Uzika. Pies dostaje przeciwbólowo metacam, nie ma problemów z poruszaniem, chociaż nie może już dokazywać tak, jak miałby ochotę. To jest problem wielu starszych ludzi i zwierząt - duchem wciąż młodzi, ale coraz bardziej ograniczeni ułomnym ciałem.

Uzik mimo straty domu jest psem żywym i pogodnym. Jest psem rasy pracującej i stara się udowodnić, że nadal może być pożyteczny - groźnie szczeka, gdy ktoś obcy przechodzi koło jego klatki. Nadal dobrze by sobie radził w roli stróża.

Czego potrzeba Uzikowi do szczęścia? Tak mało i tak wiele zarazem, czyli domu. Ciepłego suchego miejsca do spania, pełnej miski, kawałka terenu do popilnowania, a przede wszystkim własnych ludzi. Uzik najlepiej by się czuł w domu z ogrodem, latem mógłby nawet nocować w budzie, choć na pewno wolałby być bliżej ludzi.

Kontakt:
    j.zylkowska@poczta.onet.pl
    tel: 0 608 088 298

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 28 1 2 3 4 11 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia