-
Jak nauczyć psa łapac frisbee??
Kupiłam wczoraj frisbee z trixie takie dośc małe i miękkie,gumowe dla yorka .Piesek jest bardzo zainteresowany,ale chodzi mi o to jak go nauczyć biec w tym samym momencie co rzucam dysk bo on stoi i patrzy aż spadnie dopiero podbiega lub biegnie ale truchcikiem i czeka aż spadnie. Jak nauczyć go łapac w locie??To 7 miesięczny yorkshire z ADHD
-
01-12-2010 20:11 Wiadomość od sponsora serwisu
Chcesz poprawić stan skóry i sierści swojego psa?Wypróbuj Husse Laxolja - 100% naturalny olej ze świeżego łososia norweskiego
Husse Laxolja to bogate źródło dobroczynnych
kwasów tłuszczowych Omega-3, które zapobiegają
stanom zapalnym skóry, a także zapewniają
zdrową i lśniącą sierść.
Produkt 100% naturalny
Husse Laxolja to 100% czysty olej z łososia. Produkt nie zawiera żadnych dodatków chemicznych, sztucznych barwników ani konserwantów.
|
Unikalny proces produkcji
Olej Husse Laxolja produkowany jest wyłącznie ze świeżych ryb. Aby zapewnić najwyższą jakość, produkt powstaje w ciągu godziny od dostarczenia łososi do fabryki.
|
-
Nie ucz psa w tym wieku skakać po dysk! Narazie nakręć go porządnie, ew. rollery, ale nie polecałabym często bo się tylko do tego przyzwyczai. Poczekaj jeszcze parę miesięcy, wtedy dopiero.
M&D przesyłają pozdrowienia ;***
-
-
Funia, tak, jak pisze Vini, psy w tym wieku nie powinny skakać, gdyż ich stawy nie są jeszcze w pełni rozwinięte.
Ze skokami musisz jeszcze poczekać kilka miesięcy. Przy najmniej do momentu aż pies skończy 10 m-cy.
Jednak nie rezygnuj z frisbee. Nawet teraz można ćwiczyć...
Na początek polecam przeciąganie się z psem dyskiem. Ty trzymasz z jednej strony, szurasz po ziemi, pies zainteresowamy podbiega i chwyta z drugiej strony i przeciągacie. Bardzo ważne jest też na tym etapie nauczenie psa komendy puść, co później bardzo ci się przyda.
Dzięki takim ćwiczeniom pies nakręci się na frisbee.
Jednak takie ćwiczenia nie powinny trwać długo, 1-2 minutki dziennie. Potem chowasz frisbee i nie pokazujesz psu.
Jak już pies będzie bardzo nakręcony możesz zacząć rzucać rollery, czyli dysk toczy się po ziemi. Pies powinien za nim pobiec i go złapać. http://www.youtube.com/watch?v=bl11FlgwUvg
Dodatkowo ćwicz, aby pies za każdym razem przynosił ci dysk i oddawał. Gdy przyniesie, poprzeciągaj się z nim trochę i rzuć ponownie.
Takie rollerki też nie powinny trwać długo, najwyżej kilka minut i kończ zabawę, gdy jest najfajniej dla psa.
Te wszystkie zabiegi sprawią, że pies pokocha frisbee i da się za nie "pokroić".
Oczywiście, w międzyczasie możesz ćwiczyć rzuty, ale bez psa. Zresztą dopiero, gdy pies przejdzie okres dojrzewania, a ty nauczysz się dobrze i powtarzalnie rzucać, możesz zacząć ćwiczyć z psem.
Tu polecam dysk nylonowy, jest lżejszy i moim zdaniem łatwiej nim rzucać i lepiej lata.
Powodzenia.
-
I polecam też zbyt długo na rollerach nie siedziec, bo przez to mój pies tylko rollery łapie ;p
M&D przesyłają pozdrowienia ;***
-
Do wstępnego nakręcania masz idealne frisbee . Ale powinnaś kupić sobie do pierwszej nauki bardziej profesjonalne. Ja polecam softy są dosyc miękkie a przy okazji naucz się nimi rzucać bo to nie takie proste . Ja zaczym oddałam pierwszy rzut w obecności psa długo chodziłam sama do parku i się uczyłam . Teraz naucz psa obiegania bo to niezbędna umiejętność . Możesz zacząć już puszczać pierwsze rolery. Możesz też zachęcic psa dołapania frisbee z ręki (przeciągasz się kiedy psiak puści to cofasz się trzymasz frisbee na takiej wysokości aby psiak mósiał lekko skoczyć i puszczasz kiedy czujesz że złapał) Powodzenia
-
Do pierwszych rzutów polecam Competition Standart Pup- to mały dysk dla szczeniąt i niewielkich psów. Dostępny na daktari.pl w dziale "małe" za jedyne 10 zł, lepiej zamówić kilka bo teraz są w dobrej cenie. Te dyski są miękkie, świetnie latają-gorzej tylko przy wietrze bo są lekkie.
Możesz się wybrać na zawody lub z kimś kto już psom rzuca dyski. Trzymasz swojego na smyczy i dajesz mu obserwować. Psy się uczą od siebie no i taka obserwacja bez czynnego uczestnictwa nakręca psa.
Mój pierwszy pies sam się nauczył łapać z wyskoków i bez rollerów ale przygodę z frisbee zaczął po ukończeniu roku, drugi właśnie dorasta do skoków-nauczył się łapać rollery, obiegać i robić sztuczki z bliskich pozycji. Ma półtora roku i zaczynamy uczyć skoków-klękam na jednym kolanie, drugie zgięte tworzące tak jakby przeszkodę, trzymam dysk nad zgiętym i prowokuję psa do skoku, gdy skacze podaję mu frisbee do pyska i pozwalam z nim odbiec. Po chwili pies wraca z dyskiem bo wie, że nigdy nie podejmuję za niego talerza z ziemi (jak zostawi to koniec zabawy). W nagrodę dostaje jednego rollera.
-
bardzo bym chciała nauczyć psa tej zabawy, ale nic na ten temat nie wiem, poza tym, że zakupiłam frisbee. Poczytałam tych parę postów i dalej jestem zielona :/
Tagi dla tego tematu
Uprawnienia