-
GANDZIA już w hoteliku, uczy się dobrych manier ;-) SZUKA DOMU STAŁEGO
Gandzia to ok. 3 letnia astka, zakręcona na punkcie skakania... idealny pies do sportów, żywa i bardzo reaktywna .... szybko się uczy i chętnie pracuje z człowiekiem. W schronisku od 25 lipca 2011r. Na dniach będzie sterylizowana.
Z uwagi na swój temperament frustruje się siedząc w boksie, bardzo skacze, nie łatwo ją zapiąć na smycz, bo chce się szarpać i siłować. Jednak ja się puści smycz, to Gandzia tez od razu odpuszcza. Pięknie biega za patykami, początkowo skacze chcąc je złapać ale jak jej ładnie wytłumaczyć o co kaman, nie robi tego
Bardzo sfrustrowana (nie mogąc łapać smyczy i skakać) gwałci
Ewidentnie dziewczyna nie radzi sobie z emocjami nagromadzonymi, które nie mają ujścia
Do ludzi zero agresji, przychodzi na zawołanie, pilnuje się i nie szuka możliwości ucieczki. Do psów nie sprawdzona. Adopcja ze schroniska będzie trudna, bo dziewczyna nie wyjdzie normalnie z boksu, także szanse na dom są marne.
Poza tym buda i schronisko nie służą jej, jest bardzo chuda, zdjęcia tego nie oddają
Szukamy dla niej hoteliku oraz deklaracji.
A teraz trochę fotek z dzisiaj:
szarpanko....

tak mi się morda cieszy

TEKST DO OGŁOSZEŃ

Napisał
fioneczka
TYTUŁ: Gandzia - błękitne cudo szuka domu
Gandzia …[/COLOR][/B]
niezwykłej urody, około 2-3 letnia suczka w typie amstaffa.
Ze względu na swój temperament zwana także Gadziną 
Jest okazem zdrowia … zaczipowana, zaszczepiona i wysterylizowana.
Obecnie przebywa w hotelu dla zwierząt, gdzie pod czujnym okiem szkoleniowca uczy się dobrych manier.
Nie jest agresywna w stosunku do ludzi, nie wykazuje także agresji do innych zwierząt.
W boksie w którym przebywa nie niszczy, zachowuje czystość.
Gandzia pojawiła się w schronisku w lipcu 2011 r, dlaczego były właściciel pozbył się suczki niestety nie wiadomo. Była w nie najlepszej kondycji fizycznej … wychudzona, z matową sierścią. Schroniskowy, ciasny boks i brak regularnych spacerów wpływał na nią bardzo niekorzystnie.
Obecnie sunia to okaz zdrowia i energii. Piękna sylwetka, błyszcząca sierść i ciągle merdający ogon to cała Gandzia.
Szukamy odpowiedzialnej i konsekwentnej osoby, która zechce poświęcić suni swój czas i uwagę. Gandzia, pomimo swej niezwykłej urody i braku agresji, jest psem dość trudnym. Nie może zamieszkać w domu z dziećmi i innymi zwierzętami.
Tak opisuje ją szkoleniowiec:
„Gandzia to odpowiedni pies dla osób cierpliwych, lubiących wyzwania.
Jest psem, który ma trudności w opanowaniu emocji, na właściciela spada odpowiedzialność rozsądnego dawkowania bodźców i wrażeń.
Powinna mieć bardzo ustabilizowany tryb życia, plan dnia ściśle przewidywalny. (karmienie, spacer, zabawa...wszystko o konkretnych godzinach)
Po każdym spacerku, zabawie zadaniem właściciela jest wyciszenie suki spokojnym marszem lub szybka powtórka komend które już opanowała.
Spacer najlepiej podzielić na kilka etapów, najpierw chwila spokojnej eksploracji i załatwienia potrzeb fizjologicznych. Potem można porzucać piłeczkę pamiętając o zasadzie spokojnego czekania na rzut i oddania piłki na komendę „puść”. Potem dziewczę znowu biega swobodnie. Przed końcem spacerku piłkę chowamy i wykonujemy kilka komend w celu wyciszenia. Przed samym wejściem do domu również chwila spokojnego siadu w celu opanowania emocji.
Dobrym sposobem jest również dłuższy monotonny spacer w jednym rytmie (marsz albo jogging), bez szaleństw..tak min 1h.
Pierwsze chwile po pozostawieniu samej Gandzia głośno wyraża swoje niezadowolenie, nie jest to uciążliwe szczekanie a popiskiwanie i zawodzenie. Zostawiając ją samą najlepiej dać jej konga lub gryzaka, wtedy jest cisza i spokój. Nie niszczy posłanek, nie zauważyłam by miała zapędy destrukcyjne skierowane np na drzwi, ściany, okna.
Ze względu na „problemy smyczowe” odpowiedni byłby dom z ogrodem, gdzie ktoś będzie miał czas aby dalej ćwiczyć chodzenie na smyczy.
Gandzia nie próbuje forsować ogrodzenia, nie ma zapędów ucieczkowych. Jedynie potrafi dobijać się do drzwi gdy ma dość spacerku albo chce iść się napić.
Pozostawiona sama sobie na ogrodzonym terenie bardzo szybko się nudzi i chce wracać do domu. Bardzo potrzebuje kontaktu z człowiekiem, nie jest typem pieszczochy domagającej się miziania...wystarczy ze człowiek jest w pobliżu, każe jej coś zrobić, da ciacho. Unikamy zabaw związanych z szarpaniem i przeciąganiem, strasznie ja to nakręca i wyciszenie po takiej akcji jest zdecydowanie trudniejsze jak po tradycyjnej zabawie z pileczką.
Nie nadaje się na pewno do domu z małymi dziećmi- wiadomo jak to dzieci są głośne, biegają, emanują cala gama emocji. To będzie ją nieustanie pobudzać...a pobudzona Gadzina biega szaleńczo w poszukiwaniu czegoś co można poszarpać.
Szukamy domu u osób spokojnych, mających ustabilizowany tryb życia, lubiących aktywnie spędzać czas. Takich którzy popracują z sucza fizycznie i psychicznie.
Pomijając problemy ze smyczą to pies jest fantastyczny, bardzo przyjemnie można z nią spędzać czas. Pięknie się skupia, chętnie wykonuje komendy.
Do psów/suk nastawiona dość pozytywnie, głównie ignoruje...problemy mogą się pojawić przy zabawkach.”
http://img851.imageshack.us/img851/637/dsc02456xu.jpg
http://img683.imageshack.us/img683/2576/dsc02480y.jpg
http://img192.imageshack.us/img192/4705/dsc02489qa.jpg
http://img6.imageshack.us/img6/4346/dsc02511gd.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-a...0/IMG_8893.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-p...0/IMG_8930.JPG
https://lh3.googleusercontent.com/-Q...0/IMG_9362.JPG
https://lh5.googleusercontent.com/-G...0/IMG_9405.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-I...0/IMG_1614.JPG
https://lh6.googleusercontent.com/-z...0/IMG_9568.JPG
https://lh5.googleusercontent.com/-k...0/IMG_9501.JPG
wersja skrócona
GANDZIA
RASA: w typie amstaff -a
UMASZCZENIE: błękitna z białymi znaczeniami
ZDROWIE: nie wykazuje oznak chorobowych, zdrowa
SZCZEPIENIA: Tak
STERYLIZACJA: Tak
CZIP: Tak
W lipcu 2011 roku Gandzia trafiła do schroniska w Gorzowie Wlkp. Powód oddania suni jest nieznany. Ciasny, schroniskowy boks, brak regularnych spacerów i kontaktu z człowiekiem sprawił, że sunia znajdowała się w nie najlepszej kondycji. Wyprowadzana na spacer przez wolontariuszy popadała w silną ekscytację, skakała, szarpała smycz i ciężko ją było wyciszyć. Ponieważ nie radziła sobie w schroniskowych warunkach podjęto decyzję o umieszczeniu jej w hotelu dla zwierząt, gdzie pod okiem szkoleniowca poznaje zasady normalnego życia i uczy się dobrych manier.
Pozostawiona w boksie nie niszczy i nie brudzi. Chwilę po rozstaniu z człowiekiem głośno protestuje, jednak wystarczy zostawić jej kong wypełniony smaczkami i suczka uspokaja się.
Ponieważ jest bardzo energiczna i łatwo „się nakręca” nie może zamieszkać w domu z dziećmi i innymi zwierzętami.
Szukamy dla niej domu w którym dostanie dużą dawkę uwagi a nowi właściciele będą w stanie podjąć się ciągłej pracy z nią.
Suczka pięknie współpracuje z człowiekiem, chętnie wykonuje polecenia, świetnie aportuje.
Nowy właściciel powinien mieć świadomość, iż Gandzia jest psem dość trudnym, łatwo popada w ekscytację i trzeba nauczyć się ją wyciszać.
Na dzień dzisiejszy największym problemem jest zapięcie suczki na smycz i opanowanie jej emocji.
Ostatnio edytowane przez Kajusza ; 09-02-2012 o 13:14
-
01-12-2010 20:11 Wiadomość od sponsora serwisu
Husse Valp MaxiKompletna karma dla szczeniąt i suk ciężarnych dużych ras
Husse Valp Maxi to karma
Super Premium, która dostarcza dodatkowe składniki odżywcze, witaminy i minerały potrzebne szczeniętom dużych ras w okresie wzrostu (od 4 tygodnia życia).
Pełna ochrona stawów od urodzenia!
Ekstrakt z małży nowozelandzkich zawarty w karmie Husse Valp Maxi to bogate źródło glukozaminy i chondroityny, które pobudzają odbudowę chrząstek stawowych i wpływają na sprawne funkcjonowanie stawów. |
Mocne kości i zdrowe zęby!
Odpowiednio dobrana ilość wapnia, fosforu oraz witamin gwarantuje prawidłowy rozwój kości i zębów. Luteina, Beta-karoten oraz kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 sprzyjają rozwojowi mechanizmów obronnych. |
-
-
DEKLARACJE STAŁE
:
PAŹDZIERNIK
Kajusza 30zł
Sundeyrose 30zł
Koelka 30zł
li1 10zł
Milka_ 10zł
butterfly 20zł
aida 20zł WPŁYNEŁO ZA CAŁY ROK (240zł)
chita 10zł
Lena2009 20zł
teresa (forum fundacyjne) 20 zł
LISTOPAD
urwiniu 20zł
= 220zł
tajemniczy wielbiciej Gandzi 200zł
WPŁYW BEZPOŚREDNIO DO FURCIACZKA PRZEZ 6 MIESIĘCY
ROZLICZENIE PAŹDZIERNIK:
DEKLARACJE STAŁE
:
Kajusza 30zł wpłynęło 19.10.2011
Sundeyrose 30zł wpłynęło 25.10.2011
Koelka 30zł wpłynęło 23.10.2011
li1 10zł wpłynęło 25.10.2011
Milka_ 10zł wpłynęło 03.11.2011
butterfly 20zł WPŁYNĘŁO 18.10.2011
aida 20zł WPŁYNEŁO ZA CAŁY ROK (240zł) 14.10.2011
chita 10zł wpłynęło 24.10.2011
Lena2009 20zł wpłyneło 28.10.2011
teresa (forum fundacyjne) 20 zł 20.10.2011
= 200zł
DEKLARACJE JEDNORAZOWE
:
Czikusiowa 30zł WPŁYNĘŁO 14.10.2011
gryf80 40zł WPŁYNĘŁO 14.10.2011
sundeyrose 120zł (na weta) WPŁYNĘŁO 13.10.2011
baster i lusi 20zł WPŁYNĘŁO 15.10.2011
aida 240 zł (na smycz) WPŁYNĘŁO 17.10.2011
aida 220 zł (na transport) WPŁYNĘŁO 21.10.2011
aida 120zł (na mycie auta) wpłynęło 25.10.2011
= 790zł
łącznie = + 990zł
WYDATKI:
- 16zł - tabletki na odrobaczanie (14.10.2011) (rachunek - post 227)
- 50zł - smycz i obroża (19.10.2011) (rachunek - post 227)
- 45zł - chip (21.10.2011) (rachunek - post 382)
- 187zł - transport (23.10.2011) (rachunek - post 299)
- 25zł - opłata w schronisku za psa (23.10.2011) (rachunek - post 382)
- 120zł - mycie auta (26.10.2011) (rachunek - post 382)
- 200zł - opłata za hotelowanie Gandzi 23.10.2011 - 22.11.2011 (23.10.2011) (rachunek - post 382)
= - 643 zł
na koncie: + 347zł
__________________________________________________ __________________________________________________ __________
na koncie: + 347zł (przeniesione z października)
ROZLICZENIE LISTOPAD:
DEKLARACJE STAŁE
:
20zł aida WPŁYNEŁO 14.10.2011
30zł Kajusza 20zł WPŁYNĘŁO 23.10.2011, 10zł wpłynęło 17.11.2011
30zł Koelka wpłynęło 24.11.2011
10zł chita wpłynęło 24.10.2011
20zł teresa (forum fundacyjne) wpłyneło 31.10.2011
30zł Sundeyrose wpłynęło 09.11.2011
10zł li1 wpłyneło 24.11.2011
10zł Milka_ wpłynęło 30.11.2011
20zł butterfly wpłynęło 18.11.2011
20zł Lena2009 wpłynęło 14.11.2011
20zł urwiniu wpłynęło 09.11.2011
= 220zł
961,15zł z bazarków zrobionych przez fioneczkę,
łącznie = 1181,15zł + 347zł = 1528,15zł
WYDATKI
- 200zł - opłata za hotelowanie Gandzi 23.11.2011 - 22.12.2011 (24.10.2011) (rachunek - post ....)
na koncie: + 1328,15zł
__________________________________________________ __________________________________________________ _______
na koncie:+ 1328,15zł przeniesione z listopada
ROZLICZENIE GRUDZIEŃ:
DEKLARACJE STAŁE
:
20zł teresa (forum fundacyjne) wpłyneło 28.11.2011
30zł Kajusza wpłynęło 08.12.2011
30zł Sundeyrose wpłynęło 08.12.2011
30zł Koelka wpłynęło 22.12.2011
li1 10zł
Milka_ 10zł wpłynęło 05.01.2012
butterfly 20zł wpłynęło 03.01.2012
20zł Lena2009 wpłynęło 07.12.2011
20zł urwiniu WPŁYNEŁO 13.12.2011
= 210zł
DEKLARACJE JEDNORAZOWE I BAZARKI
= 1508,15zł
WYDATKI
- 232,09zł - rachunek za weta (14.12.2011, rachunki post 592)
- 200zł - opłata za hotelowanie Gandzi 23.12.2011 - 22.01.2012 (22.12.2011) (rachunek - post ....)
na koncie: +1106,06zł
__________________________________________________ __________________________________________________ _______
na koncie:+ 1106,06zł przeniesione z grudnia
ROZLICZENIE STYCZEŃ:
DEKLARACJE STAŁE
:
30zł Kajusza
30zł Sundeyrose wpłynęło 09.01.2012
30zł Koelka wpłyneło 23.01.2012
10zł li1
10zł Milka_ wpłyneło 05.01.2012
20zł butterfly wpłyneło 04.01.2012
20zł Lena2009 wpłyneło 19.01.2012
20 zł teresa (forum fundacyjne) wpłynęło 02.01.2012
20zł urwiniu wpłyneło 25.01.2012
= 180zł
BAZARKI, DEKLARACJE JEDNORAZOWE
75zł z bazarku chińskiego zrobionego przez Sundayrose, wpłyneło 02.01.2012r.
WYDATKI
- 200zł - opłata za hotelowanie Gandzi 23.01.2012 - 22.02.2012 (22.01.2012) (rachunek - post ....)
na koncie: + 1161,06zł
Ostatnio edytowane przez Kajusza ; 03-02-2012 o 19:41
Powód: uzupełnienie rozliczenia
-
-
-

Napisał
fioneczka
matko jaka niunieczka chuda jest
a w oczętach takie iskierki ... takie jak moja Fionusia [*] miała
i patyczkowa, fruwająca dziewczynka
zima zaraz ... a mnie nawet na dyszkę deklaracji nie stać

Asia ale odwiedziłaś dziewczynę, jej pierwszy gość
.... mi odeszły deklaracje na Azyrka i Donkę, to jestem o tyle bogatsza, bo inaczej też bym krucho stała
.... ale mam inną prośbę - jakbyś mogła podesłać mi namiary na hoteliki, gdzie pracują z psami - może u tego Mirka, gdzie był Azyrek jest jakieś wolne miejsce, albo można zarezerwować, jak się coś zwolni ... bo zanim deklaracje się zbierze....
-
Zapisuję dziewczynkę......
-
kajusza, może ją by trzeba było porządnie odrobalić? może dlatego taki z niej szkielecik?
-
-
zapisuję ślicznotkę.będe zaglądać.gdyby Czesio wreszcie znalazł domek to mogłabym pomóc ale teraz bardzo mi przykro nie dam rady.
EXPRESOWY BAZAREK OGŁOSZENIOWY.
http://www.dogomania.pl/threads/2221....02-Zapraszamy
Ta mądrość przychodzi człowiekowi dopiero z wiekiem: Nie każdy pies - psem Nie każdy człowiek -człowiekiem. Jan SZTAUDYNGER
PIES NA DOGOMANI DOMU NIE ZNAJDZIE .BY ZNALEŹĆ PSU DOM TRZEBA GO OGŁASZAĆ!!!
-

Napisał
Kajusza
Asia ale odwiedziłaś dziewczynę, jej pierwszy gość

.... mi odeszły deklaracje na Azyrka i Donkę, to jestem o tyle bogatsza, bo inaczej też bym krucho stała

.... ale mam inną prośbę - jakbyś mogła podesłać mi namiary na hoteliki, gdzie pracują z psami - może u tego Mirka, gdzie był Azyrek jest jakieś wolne miejsce, albo można zarezerwować, jak się coś zwolni ... bo zanim deklaracje się zbierze....
qrczaki u Mirka nie ma hotelu, On Azyrka do siebie, do domu brał coś jak DT
Mirek myślał o wzięciu Odeiego z Gliwic ale póki co żadnego psa nie weźmie, narzeczona Mirka ma problemy ze zdrowiem
u Marka 400 zł za m-c
u furciaczkowej znaczy u Gosi ale to Ją trzeba pytać jak z miejscami i ceną ... i ta opcja chyba najbardziej realna
pomogę Ci szukać deklaracji na niunię ... może się uda ... pytaj Gosię o cenę i najbliższy termin
y
DYPLOMACJA to powiedzieć komuś spierd*laj w taki sposób by poczuł podniecenie na samą myśl o zbliżającej się podróży
-

Napisał
fioneczka
qrczaki u Mirka nie ma hotelu, On Azyrka do siebie, do domu brał coś jak DT
Mirek myślał o wzięciu Odeiego z Gliwic ale póki co żadnego psa nie weźmie, narzeczona Mirka ma problemy ze zdrowiem
u Marka 400 zł za m-c
u furciaczkowej znaczy u Gosi ale to Ją trzeba pytać jak z miejscami i ceną ... i ta opcja chyba najbardziej realna
pomogę Ci szukać deklaracji na niunię ... może się uda ... pytaj Gosię o cenę i najbliższy termin
Myslałam, że Mirek ma jakiś hotelik (mam nadzieje, że Jego narzeczona wyzdrowieje szybko)
do furciaczka poszło już pw, bo też o niej myslałam, zobaczymy co odpisze. I dziękuję za pomoc w poszukiwaniu deklaracji. Szczerze nie wiem jak się za to zabrać, musze jakieś pw porozsyłać, Koelka i Sundeyrose też pomogą, ale czy coś jeszcze mogę zrobić?
-
-

Napisał
baster i lusi
zapisuję ślicznotkę.będe zaglądać.gdyby Czesio wreszcie znalazł domek to mogłabym pomóc ale teraz bardzo mi przykro nie dam rady.

Napisał
czikusiowa
no to Gandzia w górę !
patrząc po zdjęciach i po tym jak ją widziałam ok.miesiąc temu to dziewucha schudła

no ale robi się coraz zimniej a ona zamiast dupkę grzać to lata pewnie tam gdzie jej nie ma
od siebie dodam,że Gandzia to wariatka na punkcie wody - nie da się umyć jej normalnie boksu bo od razu leci do węża i 'gryzie' wodę

dziękuje dziewczyny za odwiedziny, zaglądajcie do wariatki czasami
Kasia pozwoliłam sobie wkleić...

Napisał
czikusiowa
.... cóż - jako studentka nie mogę się zobowiązać do comiesięcznych deklaracji ,ale jednorazowo chciałabym coś ( 30 zł ) przelać dla dziewuchy
z tym,że to raczej pod koniec miesiąca
no i trzymam oczywiście kciuki za deklaracje i żeby udało się ją wyciągnąć do hoteliku ..... .
i dziękować w imieniu Gandzi
-
Jestem i ja
Podnoszę wariatkę na razie...
"W dżungli życia, w życia buszu
Zawsze ci pomogą
Cztery łapy,
Para uszu,
Oczy,
Nos
I ogon."
-
I ja zaglądam do szalonej chudzinki, której wybryki też w sobotę widziałam
A swoją deklarację z Donki przenoszę na Gandzię - 30 zł.
-

Napisał
sundayrose
Jestem i ja

Podnoszę wariatkę na razie...

Napisał
koelka
I ja zaglądam do szalonej chudzinki, której wybryki też w sobotę widziałam

A swoją deklarację z Donki przenoszę na Gandzię - 30 zł.
witam
i dziękuję, ża deklarację
-
-

Napisał
Kajusza
Kasia pozwoliłam sobie wkleić...
i dziękować w imieniu Gandzi

nie ma sprawy ;p
dzisiaj widziałam Gandzię i inne asty na żywo ... zimno się robi i żeberka widać mimo dodatkowego dokarmiania ich
-
Ma straszne odgnioty na łokciach....Pewnie dlatego, że do budy nie włazi. A ma jakieś kocyki w niej? Pomyślę nad deklaracją. Może pomogę. Tylko muszę mojego pana i władcę zapytać bo niestety, ale to on kasę do domu przynosi :] Tak czy siak podnoszę i będę zaglądać. Fajną ma mordkę.
-
-
Śliczna z Gandzi dziewczyna,energia ją rozpiera,potrzebuje dużo ruchu.
-
Zapisuje
-

Napisał
azalia
Śliczna z Gandzi dziewczyna,energia ją rozpiera,potrzebuje dużo ruchu.

Napisał
kkasiiiar
Zapisuje

witam u Gandzi
.... energię to ma atomową
.... idealny dom to taki, gdzie ludzie lubią aktywnie spędzać czas, pobiegać, rowerem pośmigać...
-
Jestem i ja u naszej rozrabiaki ;D
Uprawnienia